Terugkommoment

Het terugkommoment voor beginnende bestuurders

Vanaf 11 mei zijn we er terug!

Uiteraard doen we al het mogelijk om het voor iedereen veilig te houden en nemen we de nodige maatregelen. Daarover vertellen de begeleiders je tijdens het terugkommoment alles.

 

Schrijf je in

We kregen ondertussen ook heel wat vragen rond mogelijke verlenging van de termijn of het kwijtschelden van een eventuele boete indien je door deze annulaties het terugkomomment niet kan volgen binnen de voor jou vastgelegde termijn. Door de overheid zijn er een aantal overgangsmaatregelen genomen. Alle informatie over de aangepaste regels vind je hier: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/gezondheid-en-preventie-tijdens-de-coronacrisis/coronamaatregelen-bij-rijopleiding-en-rijexamens.

Was je eerder ingeschreven voor een terugkommoment dat is geannuleerd wegens de Corona-maatregelen? Stuur dan een mailtje naar terugkommoment@rijschoolmercator.be. Dan zoeken we samen bij welke sessie je kan aansluiten.

 

Het terugkommoment is het laatste luik in de vernieuwingen van de rijopleiding die de Vlaamse regering in 2017 heeft opgestart. Alle nieuwe bestuurders, die na 1 oktober 2017 hun laatste voorlopig rijbewijs behaalden, zullen deze vier uur durende sessie moeten volgen, tussen de 6 en de 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs. Ook kandidaten die na 1 oktober 2017 van model van voorlopig rijbewijs veranderden - dus die omschakelden van een voorlopig rijbewijs van 18 maanden naar een van 36 maanden of omgekeerd - moeten het terugkommoment volgen.

Als je voor 1/10/2017 je (laatste) voorlopig rijbewijs behaalde, val je dus niet onder de nieuwe regeling en moet je dit terugkommoment niet volgen. Je ontvangt in ieder geval een uitnodigingsbrief van de Vlaamse regering net voor je het terugkommoment moet volgen. De opleidingen gaan door in ons trainingscentrum in Rotselaar.

 

Programma

Een kennismaking met de lesgever en de medekandidaten (30')

Praktijkoefeningen op het privaat terrein (120'). Bij deze oefeningen wordt voornamelijk op risicoherkenning gewerkt. Je ondervindt in speciaal uitgeruste wagens hoe stopafstanden kunnen worden ingeschat aan 30km/uur en aan 50km/uur, je kan met een alcoholbril leren hoe rijden onder invloed de vaardigheden beïnvloedt en ervaart de risico's van afleiding bij het rijden.

Daarna neem je deel aan een interactief groepsgesprek (90'). De praktijksessie wordt geëvalueerd, maar ook je ervaringen als nieuwe bestuurder tijdens de eerste 6 à 9 maanden van je 'rijcarrière' deel je met je medekandidaten. De gesprekken gaan over diverse onderwerpen, zoals de risico's van alcohol of druggebruik achter het stuur, de sociale druk van o.a. passagiers en vriendenkring, vermoeidheid, smartphonegebruik tijdens het rijden en zo meer.

 

Wie klachten heeft over het terugkommoment (de organisatie, de werking van de rijschool of de lesgevers) kan contact opnemen met het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid en dit via de site www.mow-contact.be.

 

Heb je vragen of wens je bijkomende informatie? Stuur een mailtje naar terugkommoment@rijschoolmercator.be.

 

 

Zij vertellen over hun ervaringen

Een aanrader. Elke lesgever is zeer bekwaam en professioneel. Dikke pluim ook naar planning toe. Ik werk in shiften. Ze stelden alles in het werk om rekening te houden met mijn werkrooster. 
Zeer bekwame instructeurs, vriendelijke ontvangst, voertuigen perfect in orde. Ze nemen de tijd om op al uw vragen te antwoorden en alles duidelijk uit te leggen. Kortom TOP rijschool.
Het waren altijd leerrijke, nuttige maar zeker ook aangename lessen. Waarbij er altijd ook ruimte was voor een beetje humor. Ik zou Rijschool Mercator zeker aanbevelen.
Vriendelijke en vlotte communicatie. Flexibel inzake inplannen of verplaatsen van de lessen. Dank aan het hele Mercator-team en in het bijzonder aan Renild!